Bränneri

”Kôpparpanna’ ” är bryggarens stora kärlek här i livet. Nåja, efter familjen förstås!                                                                    ryttm

I vår vackra kopparpanna från A. Holstein i Tyskland förvaltar vi svenskt kulturarv och destillerar fram ett helmaltsbrännvin! Destillationen sker i en 150-liters, enkel kopparpanna som har kompletterats med en mindre kolonn, så även den i koppar.

Destillationen är ett känsligt hantverk och måste passas med stor noggrannhet för att få de önskade aromerna. När spriten inte avses att lagras på ek måste noggrannheten vara mycket stor så inga eller endast en mycket liten del högre alkoholer kommer med i destillatet. En liten del kan vara önskvärt för att ge en viss önskad karaktär åt den färdiga spriten. Den sprit som däremot skall ekfats- lagras kräver en del av de så kallade finkeloljorna för att få en aromatisk sprit efter många år på fat.

Malten vi använder kommer naturligtvis från svenskt maltkorn! Mäskning och jäsning tar cirka fem dagar, lite längre ibland beroende på vad det skall bli för sprit. Vi producerar brännvin innehållandes smaker av bland annat kakao,kumin och fänkål. Vi bränner också på äpple och egna vindruvor.

Spriten skall serveras rumstempererad eller högst källarsval så att smakerna kommer till sin rätt och gärna samman med mat för spännande kombinationer! 

Minolta DSC182769_450392825048321_989695282_nQvänum kolonn destillation