ÖL hjärta MAT

 Recept 

Rimmad oxbringa med rotfrukter och skummig ölsås med senap

McBrian eller Jonsson passar utmärkt att dricka till denna rätt!

 4 pers.

  • ca 1 kg rimmad oxbringa
  • 2 lagerblad
  • svartpeppar
  • 250 g morötter
  • 1 gul lök
  • 250 g kålrot
  • 250 g persiljerot / palsternacka
  • 2 dl mjölk
  • 2 msk senap grovkornig
  • en skvätt öl Jonsson eller McBrian
  • 1 knippe persilja
  • salt, peppar

1. Fyll en kastrull med vatten så det täcker oxbringan. Koka upp och skumma av.

2. Skala löken och skär den grovt. Tillsätt den tillsammans med en morot, skalad och skuren i grova bitar. Krydda med 4-5 svartpepparkorn samt lagerbladen.

3. Låt sjuda 2-2,5 timme. Ta upp köttet o dela i portionsbitar. Varmhåll.

4. Skala och dela rotfrukterna i lika stora fyrkanter. Koka dem mjuka i buljongen från köttet.

5. Koka upp mjölken. Tillsätt senapen och smaka av med lite öl. Var försiktig så det inte blir för beskt.

6. Smaka av med salt och peppar. Skumma såsen med stavmixer precis innan servering.

7. Servera köttet och rotsakerna tillsammans med kokt potatis. Häll över den skummade såsen och strö hackad persilja över vid servering.

Potatis och getostpaj

QB – Qvänum Bästa passar utmärkt att dricka till denna paj som fungerar som tillbehör till lamm tex !

8 pers

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 150 g kallt smör
  • 500 g kokt potatis(koka den nätt och jämt klar)
  • 2 ägg
  • 2 dl creme fraiche
  • 1 1/2 dl grädde
  • 1 1/2 dl hackad gräslök
  • 2 krm  salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 300 g grovriven getost, t ex vit caprin eller chèvre

 

  1. Blanda mjölet och saltet med smöret, skuret
    i bitar. Använd en gaffel och arbeta degen tills
    den är smulig. Arbeta snabbt ihop till en deg.
    Låt den vila i en plastpåse i kylskåpet i minst
    en timme.
    2. Sätt ugnen på 200°C.
    3. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter.
    Nagga bottnen med en gaffel. Förgrädda
    skalet i 10 minuter. Sänk ugnsvärmen till 175°C.
    4. Riv potatisen på den grövsta sidan av järnet.
    5. Vispa upp äggen och tillsätt crème fraiche och grädden. Blanda i gräslöken och kryddorna. Rör ner osten och potatisen.  Fyll pajformen och grädda pajen i ca 50 minuter.

Ljummen chokladbakelse med Ambassadörsporter

Att servera med ett glas Ambassadörsporter!

4 pers.

  • 1 dl socker
  • 2 ägg
  • 60 g mörkchoklad 70%
  • 65 g smör
  • 2 msk Ambassadörsporter
  • ½ dl mjöl
  • Lite smör och mjöl till formarna
  • Till servering:
  • 1 1/5 dl vispgrädde
  • 1 msk Ambassadörsporter
  • råsocker
  • valfria bär

1. Vispa ägg och socker, dock ej för pösigt.

2. Hacka chokladen. Smält choklad och smör i ett vattenbad. Vänd försiktigt ner blandningen i äggvispet.

3. Tillsätt portern och rör ner mjölet. Rör smeten slät.

4. Fyll smeten i väl smörade och mjölpudrade formar (ca 1-1,5 dl stora) och ställ i frysen.

5. Vid servering: Sätt ugnen på 200 grader. Ta de frusna formarna direkt från frysen, baka av i cirka 10-12 minuter, (bakelsen få gärna vara kladdig inuti). Tag ut och låt den vila i cirka fem minuter. Stjälp sedan upp på tallrikar.

6. När bakelserna vilar. Vispa grädden lätt och smaksätt med porter och råsocker.

7. Servera bakelserna med grädden och säsongens bär.

 

Stekt abborre med kantareller och lingon samt sabayonne på Grannen Ale 

Gott med ett glas Grannen till!

  • Ca 600 g Amadinepotatis
  • 50 g Smör
  • 1 msk hackad Gräslök
  • Salt

Tvätta potatisen och koka i saltat vatten. När den är färdigkokt, häll av vattnet och tillsätt smöret så det smälter och vänd sist i gräslöken.

  • 4 st Abborrfiléer
  • Smör till stekning
  • Salt och Peppar

Bena ur filéerna och stek dem i riktligt med smör samt salta och peppra.

  • 20 g lingon
  • 10 g socker

Blanda socker och lingon i en skål.

  • 2 dl färska Kantareller
  • 25 g Smör
  • Salt
  • 40 g Senapskål

Rensa kantarellerna och stek dem lätt i smöret och salta. Blanda slutligen i senapskålen det sista och dra av från värmen.

Sabayonne

  • 4 st äggulor
  • 1 dl Grannen Ale
  • 1 tsk Citronsaft
  • Salt och Peppar

Vispa ihop ingredienserna i en bunke först. Ställ sedan bunken över en kastrull kokande vatten och vispa kraftigt till du har fått ett tjockt skum som följer med vispen, den är då 85˚C. Tag sedan av bunken från kastrullen och vispa så sabayonnen svalnar en aning.

Vid uppläggningen börja med potatisen och lägg sedan kantarellerna vid sidan om dem och sprid ut lingonen över tallriken. Fortsätt med att lägga abborren på kantarellerna och avsluta sedan med att skeda över sabayonnen över fisken.