Om oss

Qvänum Mat & Malt är bryggeriet och bränneriet som huserar i ladugården på Gategården, strax utanför Kvänum. Gården är belägen i den gamla byn Badene med anor från 500-talet.
Gategården drevs av familjen Hermansson och här fanns mjölkkor, prisbelönta hästar samt höns och grisar för husbehov. Byns mejeri låg här och mangårdsbyggnaden med tillhörande stenladugård vittnar om gårdens dignitet innan förra sekelskiftet.

Numera tillhör gården Claes och Annica Wernerson, båda utbildade lantmästare. Annica är från Östergötland medan Claes är orts sonen, uppvuxen ett stenkast från Gategården. Nåja, två kanske.

Så värst mycket primärproduktion har det inte blivit för de båda lantmästarna. 1990 startade de grossistfirman Werners Gourmet Service. Affärsidén var import av småskaligt producerade delikatessprodukter från världen över som sedan distribuerades bland Sveriges krogar. Detta gjorde de framtill 2004 då verksamheten såldes och nya utmaningar, målade i falurödfärg, antogs.

Vi köpte gården 2004 och ett år senare hade ladugårdens spiltor, foderbord och gödselrännor fått lämna plats för destilleri, bryggeri samt restaurangdel med tillhörande öppet kök.

Företaget döptes till Qvänum Mat & Malt. Mat; för vårt ständiga fokus på kombinationen mat, Malt; för bryggeri och destilleri och Qvänum med Q som är den ursprungliga stavningen fram till 1920-talet. Den gamla stavningen är snyggare tycker vi.

Hjärtat i vår verksamhet är bryggeriet och destilleriet. Vår produktion är vad som brukar kallas mikro och vår ambition och passion här i livet är att skapa hantverksmässigt producerade måltidsdrycker.

Vårt fokus är kombinationen mat & dryck och då med förankring i den svenska dryckestraditionen. Vi nordbor har ju länge både hållit på med och varit duktiga på öl och brännvin. Något vi idag tycks ha glömt och istället utnämnt vin till primär måltidsdryck. Nej, surt sa vi och köpte en kopparpanna för att koka brännvin och lånade gamla mjölktankar för att brygga öl. 

Idag har vi köpt en regelrätt brygganläggning med en kapacitet på 400 liter och från bryggeriet kommer ett brett sortiment av ales och från destilleriet brännvin med diverse innovativa smaksättningar. 

Restaurangverksamheten består av mer eller mindre frekventa bryggeri- och brännerikvällar där våra gäster kan provsmaka våra drycker och sedan slå sig ner och avnjuta en måltid tillredd på säsongens råvaror från närområdet. Detta i en avslappnad och lugn atmosfär; faktiskt där kossorna förr hade sitt foderbord. Vi anordnar även matlagningskvällar där ni får vara med husets kock och skapa i köket. Dryckes- och chokladprovningar finns också på agendan, kika under aktuella flikar på hemsidan vettja!

År 2006 certifierades vi i Västsvensk Mersmak med motiveringen; Utmärkt matkvalitet, Hög andel lokalproducerade råvaror, Tillvaratar områdets mattraditioner på ett nyskapande sätt. Gör måltiden till en upplevelse utöver det vanliga.

År 2006 tilldelades också Qvänum Mat & Malt Vara kommuns Miljö- och Byggnadsvårdspris.

År 2010 utsågs Claes till Matlandsambassadör för Västergötland i regeringens satsning; Sverige- det Nya Matlandet

År 2014 anställdes Andreas Stenson. Andreas har erfarenhet som kvalitetskontrollant, han brygger och destillerar sprit!

I februari 2016 börjar Håkan Augustsson hos oss. Kvänumsbo med stort ölintresse!