



Claes o Annica Wernerson köper gården och börjar renovera ladugården tillsammans med lokala snickare. Ett år senare har ladugårdens spiltor, foderbord och gödselrännor fått lämna plats för destilleri, bryggeri samt restaurangdel med tillhörande öppet kök.
Certifieras Qvänum Mat&Malt i Västsvensk Mersmak med motiveringen; Utmärkt matkvalitet, Hög andel lokalproducerade råvaror, Tillvaratar områdets mattraditioner på ett nyskapande sätt. Gör måltiden till en upplevelse utöver det vanliga.
Samma år Qvänum Mat & Malt tilldelas Vara kommuns Miljö- och Byggnadsvårdspris och pris från Hushållningssällskapet Skaraborg för utveckling av mindre jordbruksfastighet.
Claes, Annica och kocken Lars Barrljung tilldelas utmärkelsen Slow Food för sitt goda värdskap, miljötänkande och sin meny där smak, tradition och närproducerat är grunden. Besök från statsminister Fredrik Reinfeldt med fokus på uppvärmning med förnybara energikällor.
Levereras de första dryckerna till Systembolaget; Qvänum Cacao och McBrian Ale
Utses Claes till Matlandsambassadör för Västergötland i regeringens satsning; Sverige- det Nya Matlandet. Kungligt besök av kronprinsessan Victoria och prins Daniel under deras rundresa i sitt hertigdöme Västergötland.

Uppärksammas Claes och Qvänum Mat &Malt av Sandahls Foundation: Västgötsk matambassadör från jord till dukat bord, från grannens korn till destillat i egen kolonn.
Nytt utrymme för tappning av öl på flaska byggs.
Qvänum Mat & Malt blir ekocertifierade. Efterfrågan på dryckerna är så stor, så restaurangverksamheten avvecklas för att hinna med att brygga och destillera.
Ölproduktionen och spritproduktionen ökar ytterligare. Det investeras i en ny bryggerilokal, större bryggverk, fler jästankar samt etiketteringsmaskin.
Sortimentet utökas ytterligare med fler ekologiska produkter. Ett samarbete med Dafgårds inleds där deras överblivna bröd används i bryggningen.
Lagret utökas och isoleras. En ny svensktillverkad tappmaskin köps in som är specialanpassad för bygelkorken.